SACHA INCHI


 

SACHA   INCHI    

(Plukenetia Volubilis Linnaeu)
 

PRAWDZIWY ROŚLINNY ELIKSIR ŻYCIA 
UMOŻLIWIAJĄCY  UTRZYMANIE ORGANIZMU W DOSKONAŁEJ HARMONII I ZDROWIU

Klucz do prawidłowego metabolizmu czyli ogółu przemian biochemicznych i reakcji enzymatycznych zachodzących w komórkach całego organizmu.
 

Sacha Inchi to roślina z peruwiańskiej Amazonii uprawiana  zarówno w wysokich, jak i niskich partiach dżungli, znana w Peru już w kulturach preinkaskich. Jest to pnącze, częściowo zdrewniałe, osiągające wysokość 2m. Posiada zielone liście i drobne białe kwiaty wytwarzające owoce w kształcie gwiazdy jasnozielonego koloru. W miarę dojrzewania owoce brązowieją, a w ich wnętrzu tworzą się nasiona oddzielone od siebie przegródkami. Sacha Inchi spożywane są powszechnie w różnej postaci – gotowane, pieczone, prażone lub jako dodatek do różnych  posiłków, a smakiem i wyglądem przypominają tradycyjne orzechy.Są wyśmienitym, niezwykle pożywnym dopełnieniem diety, a możliwość przyrządzania ich w różnych smakach: słodkim, słonym lub pikantnym czyni je doskonałą alternatywą dla chipsów i innych tego typu szybkich i  często bardzo niezdrowych „przekąsek“.

 

Nasiona Sacha Inchi to prawdziwy skarb natury – niezwykle bogate źródło nienasyconych kwasów  tłuszczowych koniecznych dla ludzkiego życia i zdrowia. Ich ilość jest niespotykana w żadnych innych nasionach roślin oleistych, zawierają ich bowiem aż 93,7% !
 


 





 

 

 

 

 





 

 

 

Omega 3 – 48,6%

Omega 6 – 36,8%

Omega 9 -    8,3%
 

 

Właśnie z tych nasion wytwarza się dzięki specjalnej technologii olej Sacha Inchi. Pierwsze naukowe wzmianki o nim powstały w 1980 roku w Stanach Zjednoczonych. Odkryto, że nasiona Sacha Inchizawierają nienasycone  kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi  syntetyzować  samodzielnie,  a które, jako niezbędne do życia i do prawidłowego funkcjonowania organizmu, powinny być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. W 2000 roku, przy wsparciu europejskich naukowców i we współpracy z Universidad Agraria La Molina rozpoczęto wreszcie szczegółowe badania nad tą niezwykłą rośliną.

Oprócz nienasyconych kwasów  tłuszczowychOmega 3, Omega 6 i Omega 9nasiona Sacha Inchi zawierają również dużo pożywnego białka  (33%),  a także  przeciwutleniaczy, jodu oraz witamin A i E  szczególnie potrzebnych sportowcom. 

 

Olej Sacha Inchi, jako najbogatsze źródło kwasów Omega, zyskał w świecie ogromne uznanie, wyprzedzając w rankingach olejów wszystkie inne.Znalazł szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie i przemyśle spożywczym, ale także – dzięki zbawiennym właściwościom dla skóry ludzkiej – w przemyśle kosmetycznym: do produkcji kremów, maseczek oraz szamponów.

 

Cenny i unikalny – tak pod względem ilościowym, jak i jakościowym – skład oleju Sacha Inchi sprawił, że stał się on Złotym Medalistą w swojej kategorii. W latach 2004, 2005 i 2006 okazywał się bezkonkurencyjny zdobywając na wystawach  roślinnych olejów świata w Paryżu Złote Medale oraz nagrody za innowacyjność technologiczną procesu ekstrakcji.

 

Publikacje na temat oleju Sacha Inchi sprawiają, że zainteresowanie nim na świecie  błyskawicznie rośnie.I nie wydaje się żadną przesadą określanie go mianem cudownej żywności. Jego przyswajalność jest wyjątkowo wysoka (ponad 96%), a konsumpcja idealna dla osób w każdym wieku – od malutkich dzieci po najstarszych seniorow. Także   wskazana  jest  dla   kobiet  ciężarnych  –  dzięki  korzystnemu  wpływowi na prawidłowy rozwój płodu, głównie mózgu i systemu nerwowego.

 

Przyjrzyjmy się długiej liście oddziaływań Sacha Inchi, korzystnych dla naszego organizmu:

 

DLA  MÓZGU
 ●      Odżywia  mózg,  zwiększa  „pojemność”  szarych  komórek,  poprawia  pamięć, usprawnia funkcje myślenia, logiki i kojarzenia

 ●  Usprawnia działanie ośrodkowego układu nerwowego, przyczynia się do poprawy funkcjonowania neuronów w mózgu i przesyłania prawidłowych bodźców nerwowych

 

 ●   Pomocny szczególnie przy demencji, depresji, stresie,zmęczeniu, wyczerpaniu nerwowym  lub psychicznym, drażliwośći  i bezsenności. Poprawia stan chorych na Alzheimera. Pomaga w  migrenie.

 

DLA SERCA

 

 ● Wzmacnia serce i pomaga utrzymywać stałe ciśnienie krwi, redukuje  nadciśnienie tętnicze, znacznie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zapobiega arytmii

 ●   Kontroluje i i reguluje  poziom  cholesteroluwe krwistymulując obniżenie złego cholesterolu  i ułatwiając  transport substancji odżywczych w organizmie

 ●    Obniża  poziom  trójglicerydów  zapobiegajac twardnieniu tętnic i miażdżycy,
ogranicza choroby układu krążenia, tak powszechne w ostatnim czasie z powodu nadmiaru szkodliwych tłuszczów

 ●  Zapobiega zawałowi  serca i zakrzepicy tętniczej,zmniejsza też ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Pomaga  w przenoszeniu tlenu w komórkach krwi do tkanek, poprawia krążenie.

 

DLA  UKŁADU  POKARMOWEGO I  METABOLIZMU


 ●   Pomaga   w   transporcie  substancji  odżywczych  do  krwi,  reguluje  i  wspiera    prawidłową przemianę materii

 ●   Zapobiega zaparciom

 ●   Pomaga  w utrzymaniu prawidłowej funkcji nerek i bilansu płynów

 ●   Ogranicza powstawanie tłuszczu w wątrobie oraz substancji prozapalnych

 ●   Pomaga w utracie wagi

 ●  Reguluje poziom  cukru, zapobiega  cukrzycy  poprzez obniżenie  metabolizmu glukozy

 ●   Pomaga w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna i innych zapaleniach  jelit.

 

 

W PROCESACH  ZAPALNYCH

Zmniejsza  występowanie chorób zapalnych i  działa  przeciwzapalnie  m.in  w  takich przypadkach jak:

 ●   reumatoidalne zapalenie stawów

 ●   zapalenia stawów, artretyzm, reumatyzm

 ●   wrzodziejące zapalenie  jelit i jelita grubego
 ●   zapalenie płuc wirusowe i bakteryjne

 ●   stany zapalne oskrzeli, astma.

 


W CIĄŻY, DLA  NIEMOWLĄT I DZIECI


 ●   Jest to idealna żywność dla kobiet ciężarnych, ponieważ umożliwia właściwy rozwój płodu, ma zasadnicze znaczenie dla rozwoju tkanki nerwowej płodui dla prawidłowego rozwoju mózgu i systemu nerwowego

 ●   Zmniejsza ryzyko nadciśnienia w ciąży
 ●   Zapewnia  właściwy rozwój psychomotoryczny niemowląt  i  ma pozytywny wpływ na ich  rozwój umysłowy
 ●   Ma  dobroczynny wpływ na rozwój dziecka w każdym wieku.

 

PRZECIWNOWOTWOROWE
  ● Spowalnia wzrost komórek nowotworowych i wspomaga leczenie  nowotworów
 ● Przyczynia się do odbudowania systemu odpornościowego w różnych typach nowotworów.


 
DLA SKÓRY

 ●   Pomaga utrzymać zdrową, piękną skórę i opóźnia jej starzenie się 

 ●   Zapobiega  wypadaniu włosów, wzmacnia paznokcie
 ●   Zapobiega i pomaga leczyć egzemy, łuszczycę i trądzik.

 

Regularne spożywanie oliwy Sacha Inchi  zdaje się „smarować“ skórę również od wewnątrz w istotny sposób poprawiając jej odżywienie i wygląd. Może też służyć jako balsam do ciała i paznokci.
 

 



INNE LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCISACHA INCHI
 

 ●   Działa jako przeciwutleniacz

 ●   Reguluje ciśnienie w oku i poprawia ostrość wzroku
 ●   Wzmacnia  wiązadła  i naczynia  krwionośne

 ●   Opóźnia procesy starzenia się organizmu i skóry
 ●   Wzmacnia układ kostny, zapobiega osteoporozie
 ●   Zmniejsza hormonalne problemy kobiet
 ●   Zmniejsza ilość alergenów przy astmie
 ●   Pomaga  w utracie wagi i utrzymaniu  jej na prawidłowym poziomie.
 ●   Dostarcza energii, wzmacnia cały organizm

 ●   Zapobiega chorobom  i utrzymuje  organizm w dobrej kondycji

 ●   Sacha Inchi używa się z doskonałymi wynikami u dzieci z ADHD.

 

KILKA SŁÓW O OMEGA 3

 

Przypomnijmy, że Omega 3, 6 i 9 to niezbędne dla naszego zdrowia i życia nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Substancje te biorą udział w wielu kluczowych procesach zachodzących w  naszym  organizmie. Są bardzo istotnym elementem profilaktyki chorób układu krążenia.Kontrolująi  utrzymują na odpowiednim  poziomie cholesterol i trójglicerydy we krwi.  Chronią przed zakrzepami, zapobiegają zawałom serca lub udarom. Bronią organizm przed stanami zapalnymi, a dostarczane w  wystarczającej ilości pomagają w  leczeniu chorób autoimmunologicznych jak: stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Crohna i migrena status. 

Omega 3 bierze udział m.in. w tworzeniu siatkówki  tkanki nerwowej oczu i struktury błon komórkowych.

Jest kluczem do prawidłowego metabolizmu czyli ogółu przemian biochemicznych i reakcji enzymatycznych zachodzących w komórkach całego organizmu. 

 

Niedobór Omega-3  wyraża  się  w różnych formach: sucha skóra, drażliwość, brak skupienia, miękkie paznokcie, alergie, niska odporność, nadpobudliwość, nadmierne pragnienie, suchość oczu, choroby nowotworowe, trudno gojące się rany, zaburzenia pamięci  i  uczenia  się,  zwiększenie  masy   ciała,   choroby   serca,  stany  zapalne,

cukrzyca, depresja, ADHD dzieci.

Tylko 5% populacji świata spożywa wystarczającą ilość kwasów tłuszczowych i w tym należy doszukiwać się przyczyn coraz większej liczby zachorowań na rozmaite choroby.

Olej Sacha Inchi jest tu znakomitym rozwiązaniem – idealnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i poprawy stanu zdrowia wszystkich grup wiekowych: od najmniejszych dzieci i młodzieży po ludzi dorosłych i seniorów. Ze względu na swój bogaty, unikalny skład powinien być stałym gościem na naszym stole; cennym i niezastąpionym wsparciem uzupełniającym codzienną, zwykle niedostatecznie wartościową dietę wspólczesnego człowieka. 



Dodatkowe informacje:
 

Nasiona  Sacha  Inchi  należy przechowywać  w chłodnym i ciemnym miejscu. Także olej przechowujemy z dala od światła, światła słonecznego  i  wysokich temperatur, w których szybko się utlenia.

 

Dzieciom do lat 2 nie należy podawac ziaren ze względów bezpieczeństwa. Dzieci starsze i dorośli mogą spożywać dziennie  okolo 30 g (12 sztuk). Najlepiej podawać Sacha Inchi w postaci oleju na surowo w sałatkach, a orzeszki  między posiłkami jako przekąski lub jako dodatek do sałatek. Można go również pić po 1 łyżce dziennie.

 

W  znacznej części świata, m. in. w USA, Japonii, Korei czy Chinach olej Sacha Inchi jest sprzedawany jako żywność. W EU, przez jej skomplikowane procedury i długo  wlokącą się biurokrację, Sacha Inchi czeka w kolejce na oficjalne uznanie go za żywność. Zanim  to  jednak  nastąpi,  ten  tak  cenny i niezbędny  dla  naszego  zdrowia olej możemy Państwu oficjalnie proponować jedynie jako kosmetyk.

 

 

 

 




                                                                            ORYGINALNE, SPRAWDZONE I GWARANTOWANEJ JAKOŚCI ZIOŁA
                                                                 DO KUPIENIA W SKLEPIE INTERNETOWYM WWW.PERUWIANSKIEZIOLA.PL