CHUCHUHUASI

(Maytenus laevis)
 

 


 

      Drzewo rosnące w Amazonii. Jego niezwykle twarda kora zawiera cenne substancje lecznicze. Odwary z kory chuchuhuasi mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe i są z powodzeniem stosowane  w stanach zapalnych nerek, reumatyzmie, artretyzmie i bólach mięśniowych.
Wpływają stymulująco na układ odpornościowy, są pomocne w chorobach nowotworowych, zwłaszcza skóry, a ponadto przy bronchicie, grypie, biegunkach i robaczycy.
Wykazują także działanie przeciwhistaminowe, tonizujące, relaksujące i rozkurczowe. Pomocne w schorzeniach sercowo-naczyniowych oraz wątroby.
Chuchuhuasi wzmacnia pracę mózgu, podaje się je przy chorobie Parkinsona i SM. W Peru popularne są maceraty alkoholowe, które pije się w celu detoksykacji organizmu. Peruwiańczycy przypisują tej roślinie również właściwości afrodyzjakalne.

 


 ZALECENIA

  • artretyzm, reumatyzm, gościec stawowy 
  • bóle kości i mięśni, fibromialgia
  • osteoporoza  
  • astma
  • grypa  
  • zaburzenia krążenia 
  • biegunki  
  • robaczyca 
  • w stanach uczucia zmęczenia  
  • choroba Parkinsona i stwardnienie rozsiane – pomocniczo  
  • stany po udarach mózgowych 
  • wzmocnienie systemu nerwowego 
  • jako afrodyzjak

     
  •  

UWAGA 

 Z kory Chuchuhuasi można sporządzić nalewkę. Można w tym celu użyć samego Chuchuhuasi, bądź w mieszance z Uncaria T. oraz Tahuari, zalewając je alkoholem  na minimum 3 tygodnie. 

 




                                                                            ORYGINALNE, SPRAWDZONE I GWARANTOWANEJ JAKOŚCI ZIOŁA
                                                                 DO KUPIENIA W SKLEPIE INTERNETOWYM WWW.PERUWIANSKIEZIOLA.PL